O Zadru - šetnja kroz grad

Zadar - grad čija povijest seže 3000 godina unatrag.
Izuzetno vrijedno povijesno i kulturno naslijeđe isprepliću se s urbanim instalacijama Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Grad najljepšeg zalaska Sunca.

Narodni trg je sami centar, srce grada. Šetnju započnite opjevanom Kalelargom, dugom ulicom koja se proteže uzduž starog grada. Razgledajte Donat, staru romaničku građevinu, crkvu okruglog tlocrta. Svratite do sv. Stošije, zaštitnice grada. Popnite se na njezin zvonik s kojeg "puca" pogled na grad, rivu i otoke. Na malom prostoru nalazi se mnoštvo crkava: Donat, Stošija, Marija, Krševan, nastale u različitim povijesnim razdobljima, govore o prošlosti grada.

Neizostavan je stari rimski trg - Forum. Spustite se do rive, prošetajte do orgulja. Osluhnite zvukove mora i uživajte u igri svjetlosti na Pozdravu suncu.

Na drugom kraju rive naići ćete na zgradu zadarskog fakulteta, jednog od najstarijih na ovim prostorima.

Uputite se u Varoš i budite spremni na tijesno mimoilaženje s prolaznicima. Naime, uske zadarske ulice prepune su raznih restorana i kafića koje odišu starim mediteranskim dalmatinskim duhom. Ondje kušajte domaće specijalitete i uživajte u "ćakuli" uz čašicu vina.

Istražujte, dopustite da Vam Zadar ponudi najbolje što ima. I ne bojte se da ćete zalutati, njegove ulice sijeku se pod pravim kutevima, ipak su Rimljani znali što rade.